Softbalsters via walk-off overwinning naar finale!

 In KNBSB, Topsport

Voor Team Kingdom of the Netherlands gold de wedstrijd tegen Tsjechië vanavond als een soort halve finale. Winst zou namelijk plaatsing voor de finale van het EK betekenen. Een nederlaag had zomaar eens kunnen betekenen dat die finale misgelopen werd en dat de Tsjechen zich zouden plaatsen. Op papier dus al een spannende wedstrijd, maar op het veld was hij nog spannender!

Bondscoach Jongejan gaf de bal aan zijn meest ervaren werpster. Lindsey Meadows-Oosterveld kreeg de start en zij is niet alleen qua leeftijd en qua aantal wedstrijden zeer ervaren. Meadows gooide in 2017 een vergelijkbare wedstrijd op het EK in en tegen Italië en gooide toen een no-hitter. Ook in deze wedstrijd ging zij voortvarend van start. In de eerste drie innings kwamen de Tsjechen niet veel verder dan een two-out double in de derde inning, waarna de loopster op het tweede honk achterbleef toen Meadows de derde nul pakte met een strikeout.

Haar tegenstandster op de plaat bij Tsjechië, de sterke Veronika Peckova, kende een zeer vergelijkbaar begin van de wedstrijd en was zelfs nog iets dominanter met zeven strikeouts in de eerste drie innings, nadat zij vanochtend tegen Frankrijk ook al tien strikeouts gooide in vier innings.

Homeruns

In de vierde inning ging het dan toch mis voor Meadows. Zij moest met één uit toestaan dat Veronika Klimplova een honkslag sloeg en kreeg daarna de slugger van de Tsjechische ploeg tegenover zich. Gabriela Slabá sloeg prompt een two-run homerun naar het rechtsveld en opeens stond het Koninkrijksteam met de rug tegen de muur.

Deze druk bracht het beste naar boven in de Oranje dames, want met loopsters op het eerste (Cindy van der Zanden, error) en tweede (Maxime van Dalen, fielder’s choice) honk sloeg Marielle Vleugels de bal diep in het linksveld over het hek voor een 3-run homerun en een 3-2 voorsprong.

Werd de zware work load van Peckova op deze belangrijke dag haar dan toch te veel? Het leek er wel op, want in de vijfde inning vergrootte Britt Vonk met een solo homerun de voorsprong naar 4-2.

Walk-off walk

Ginger de Weert verving Lindsey Meadows op de plaat en zij gooide een hele goede vijfde en zesde inning en was heel hard op weg naar de overwinning toen zij met twee uit in de zevende inning en een loopster op het eerste honk Barbora Saviola tegenover zich kreeg in het slagperk. Nog één uit te gaan en de finaleplek was binnen, maar het liep net even anders: Saviola sloeg een opposite field two-run homerun en trok de stand gelijk.

Opnieuw moest het Koninkrijksteam zijn veerkracht tonen. In de gelijkmakende zevende slagbeurt, met nog altijd de vermoeide Peckova op de plaat, sloeg Wies Ligtvoet met één uit een chopper over de derde honkvrouw heen voor een honkslag. Britt Vonk kwam vrij snel op drie wijd kaal en werd uiteindelijk met een opzettelijke vrije loop op het honk gezet. Het winnende punt stond nu op het tweede honk en invalster Brenda Beers legde een verrassingsstootslag neer, die door het Tsjechische veld niet te verwerken bleek. Honken vol, één uit en aan slag Jessie van Aalst, die haar 100ste interland speelde vanavond.

The stage was set’, zouden de Amerikanen zeggen. En van Aalst stelde niet teleur. Met drie wijd en één slag liet zij de vijfde worp van de slagbeurt lopen en dat was een goede beslissing, want het leverde haar een walk-off walk op! In een ware thriller versloeg Team Kingdom of the Netherlands Tsjechie en plaatste het zich zo voor de finale van het EK, waarin het morgen om 20.30 uur de kans krijgt om revanche te nemen op de verloren finale van 2019 en natuurlijk de wedstrijd van donderdag.

Het belooft een prachtige zaterdagavond te worden met wederom een spannende wedstrijd. Kan Oranje de elfde Europese titel binnenslepen? Je kijkt weer live mee via www.baseballsoftball.tv en je luistert mee via het Youtubekanaal van Softbaldino (SDTV)

Recent Posts

Start typing and press Enter to search