Koninkrijksteam houdt zicht op EK finale na overwinning op Spanje

 In KNBSB, Topsport

Team Kingdom of the Netherlands weet wat het te doen staat in de jacht op revanche tegen de Italiaanse aartsrivalen in de EK finale van morgen. Na de overwinning van Tsjechië (1-0 na 8 innings) op Frankrijk van vanochtend was duidelijk dat de ploeg van bondscoach Ferenc Jongejan op vrijdag twee overwinningen nodig had om zich te plaatsen voor de finale.

De eerste horde van vandaag was Spanje, dat tot nu toe bezig is aan een voor hun doen historisch sterk toernooi. Tegen het slaggeweld van het Koninkrijksteam was de Spaanse ploeg echter niet opgewassen. Zoals al zo vaak in dit toernooi nam Oranje al in de eerste slagbeurt de voorsprong. Die voorsprong kwam tot stand dankzij vier honkslagen, waaronder drie tweehonkslagen op rij. De lefties aan de kop van de slagploeg waren dus weer goed op dreef. Britt Vonk opende met een honkslag en kon scoren op de tweehonkslag van Annemiek Jansen. Jessie van Aalst sloeg de bal diep naar het midveld voor een nieuwe double, maar Jansen moest afwachten of de bal gevangen zou worden en kon niet verder dan het derde honk komen. Dat maakte uiteindelijk niet uit, want Maxime van Dalen zorgde met haar two-run double voor de 3-0 voorsprong.

Oppermachtig

Op de plaat was Marjolein Merkx vandaag opnieuw ijzersterk. In drie innings kreeg zij slechts één honkslag tegen en gooide zij drie keer drie slag. Haar opvolgster Kirsten Scheele gooide in haar ene inning ook nog eens twee keer drie slag. De slagploeg ging ondertussen vrolijk verder met scoren. Via twee runs in de tweede inning via een double steal met Britt Vonk en Wies Ligtvoet en een wilde worp van werpster Raquel Fernandez en zes runs in de derde inning liep het Koninkrijksteam uit naar een 11-0 voorsprong en na drieënhalve inning was dat ook de eindstand.

In de derde inning vielen vooral Suka van Gurp en Maxime van Dalen op met RBI singles. Van Dalen zorgde nog even voor een schrikmomentje door een bal op haar teen te slaan in de tweede inning. Ze verliet kortstondig de wedstrijd, maar keerde een inning later dus terug met een two-run single en lijkt een zekerheidje voor de belangrijke wedstrijd van vanmiddag tegen de Tsjechen.

Halve finale

Die wedstrijd is namelijk een soort halve finale na de overwinning van Tsjechië op Frankrijk. In die wedstrijd moest de manager onverwachts toch een flink beroep doen op zijn sterwerpster Veronika Peckova, die uiteindelijk vier innings zou gooien en daarin liefst tien keer drie slag gooide. Dat is mogelijk wel een inspanning, die haar vanmiddag tegen het Koninkrijksteam dwars kan zitten.

Bij winst is Oranje zeker van de finale, maar bij verlies is er ook nog een kans op plaatsing. Dan moet Spanje vanavond van Israël winnen, want dan eindigen er drie teams op drie overwinningen en twee nederlagen en dan komt er een ingewikkelde rekensom aan te pas om te bepalen wie de tweede finalist wordt. Laten we dus vooral hopen dat het Koninkrijksteam de goede vorm door kan zetten en zich met een overwinning op de Tsjechen plaatst voor de finale!

De wedstrijd bekijk je vanaf 17.30 uur live via baseballsoftball.tv en beluister je via het Youtubekanaal van Softbaldino (SDTV)!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search