Koninkrijksteam U18 verslaat Duitsland en plaatst zich voor EK finale!

 In KNBSB, Topsport

Team Kingdom of the Netherlands heeft vandaag in de halve finale van het EK Duitsland met 4-2 verslagen en plaatste zich zo voor de finale van zondag. Wie in die finale de tegenstander wordt, is nog niet bekend. Vanavond speelt thuisland Italië tegen de verliezend finalist van het vorige EK: Spanje. Op zondag gaat de ploeg van bondscoach Eric de Bruin voor de derde Europese titel op rij. Ander goed nieuws: met deze zege is het ticket voor het WK in Florida van later dit jaar ook binnen!

Al in de eerste slagbeurt nam het Koninkrijksteam in de halve finale de leiding. Tegen de Duitsers, waarvan vorige week in een oefenwedstrijd nog met 3-0 gewonnen werd, sloeg Jesse Velders met zijn honkslag teamgenoot Raydley Legito (single) over de thuisplaat voor de 1-0.

Voor Oranje startte Dorian Lippens vandaag. Had hij het in zijn eerste outing tegen Italië eerder deze week nog moeilijk? Daar was vandaag geen sprake van. Daar had hij weliswaar hier en daar wat hulp van zijn veldspelers bij nodig. In de eerste inning zorgden een vrije loop en twee honkslagen nog voor volle honken met één uit. Een 4-6-3 double play hielp hem uit de inning. In zijn vier innings gooide Lippens drie keer drie slag en drie keer vier wijd en kreeg hij vier honkslagen tegen, maar net als in de eerste inning hielp zijn defense hem in de tweede en derde inning met een dubbelspel uit de problemen.

Op naar de finale

In de zesde inning breidde het Koninkrijksteam de voorsprong uit. Emilson Haswell opende de slagbeurt met een tweehonkslag, die gelijk werd opgevolgd door een tweehonkslag van Jesse Velders. Luca Pastor volgde met een single en Velders scoorde de 3-0 dankzij een foutje van de Duitse linksvelder. Dankzij een walk voor Sem Kuijper en een hit by pitch voor Mart Blijleven (die in de groepsfase .700 sloeg) liepen de honken vol met 0 uit. Matis Crouwel en Raphael Smeenk konden deze gouden kans nog niet verzilveren, maar met twee uit was het Raydley Legito die het belangrijke vierde punt over de thuisplaat sloeg. Er scoorde nog bijna een vijfde run, maar Sem Kuijper werd uitgegooid op de thuisplaat.

Dat deze insurance runs belangrijk waren, bleek wel in de gelijkmakende slagbeurt. Op het werpen van reliever Cody Hendriks scoorden de Duitsers namelijk twee runs. Ze waren dicht bij meer runs, maar een nieuw dubbelspel hielp nieuwe werper Stijn van der Schaaf uit de inning. Diezelfde van der Schaaf gooide in de zevende een 1-2-3-inning voor de save en gooide de wedstrijd zo in het slot.

Plaatsing voor de finale is een feit. Op het moment van schrijven staat het in de andere halve finale 4-0 voor de Italianen in de derde inning. Het lijkt er dus op dat het Koninkrijksteam op zondag om 17.00 uur in de finale kans krijgt om revanche te nemen voor de verloren wedstrijd in de groepsfase op woensdag.

De finale bekijk je morgen live via www.baseballsoftball.tv.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search