Perfect game voor Tom de Blok

 In KNBSB, Topsport

Tom de Blok heeft vanmiddag in de wedstrijd tegen nummer 2 DSS/Kinheim een perfect game gegooid. In zeven innings stond de 25-jarige pitcher van L&D Amsterdam geen enkele tegenstander toe op de honken. Met zijn prestatie van vandaag werd Tom de Blok de vierde speler in de historie van de hoofdklasse die een perfect game heeft gegooid.

De 25-jarige Tom de Blok opende vandaag zijn heuveloptreden in het Haarlemse Pim Mulierstadion met strikeouts voor de eerste drie slagmannen van DSS/Kinheim. In zeven innings gooide hij zeven keer drie slag. Hij had uiteindelijk slechts tachtig pitches nodig (63 slagballen) om de wedstrijd uit te gooien. Zeven innings lang kreeg DSS/Kinheim geen enkele loper op de honken. Die perfect game gooide de international op de pas 18-jarige catcher Luca Pastor. De rookie maakte pas vorige week zijn debuut in de hoofdklasse en speelde vandaag zijn eerste volledige wedstrijd.

De Blok (7-0-0-0) werd geholpen door zijn slagploeg, die drie runs scoorde in zowel de eerste, vierde, vijfde als zesde inning. Daarmee kwam de 0-12 voorsprong op het scorebord en kon het duel na zeven innings worden beëindigd. Korte stop Mick Vos maakte de laatste uit van de wedstrijd na een grondbal van Jason Jakobus. De spelers van L&D Amsterdam bestormden daarna de heuvel om Tom de Blok te feliciteren met zijn historische prestatie.

Allereerste perfect game

Tom de Blok wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten na zijn perfect game.
Tom de Blok wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

De perfect game van De Blok was de vierde in totaal en de eerste sinds 14 april 2019 toen Misja Harcksen voor Curaçao Neptunus 97 pitches nodig had voor zijn perfect game van negen innings tegen De Glaskoning Twins. De Blok is de eerste pitcher van de Amsterdamse club met een perfect game. De andere twee perfect games werden gegooid door Eelco Jansen (1997) en Craig McGinnis (1989). Jansen deed dat in dienst van Kinheim in de wedstrijd tegen ADO. De Amerikaan Craig McGinnis gooide voor Haarlem Nicols de allereerste perfect game in de hoofdklasse. Hij deed dat in het duel tegen De Spartaan.

De laatste no-hitter in de hoofdklasse kwam vorig jaar eveneens op naam van L&D Amsterdam. Toen gooiden op 2 oktober Rob Cordemans, Nick Veltkamp en Matz Schutte in de Bovenste 4-poule tegen HCAW een gecombineerde no-hitter. Tot vandaag had nog niet eerder een pitcher van Amsterdam Pirates in zijn eentje een no-hitter in de hoofdklasse gegooid.

Vijfde seizoen

Tom de Blok is bezig aan zijn vijfde seizoen in de hoofdklasse. In 2014 debuteerde hij op het hoogste niveau voor HCAW. Sinds 2015 komt hij uit voor L&D Amsterdam. Tussen 2017 en 2019 speelde De Blok 64 profwedstrijden in de Amerikaanse Minor Leagues voor de organisatie van Detroit Tigers. November vorig jaar werd De Blok free-agent.

De Blok heeft nu elf innings op rij geen enkele honkslag toegestaan. Vorige week donderdag gooide hij al vier opeenvolgende innings zonder honkslag tegen in de wedstrijd tegen HCAW tot hij in de zesde inning op de heuvel werd vervangen. In de wedstrijd van vandaag verlaagde De Blok zijn verdiende puntengemiddelde van dit seizoen naar 0.53. In drie wedstrijden kreeg hij tot dusver drie honkslagen in zeventien innings tegen

Door: Rogier van Zon

Recent Posts

Start typing and press Enter to search