Competitiebepalingen Honkbal en Fastpitch Softbal seizoen 2021 online

 In KNBSB, Regels

De competitiebepalingen voor de open inschrijving competities (Honkbal én Fastpitch Softbal) seizoen 2021 zijn online gepubliceerd door de afdeling Competitiezaken. In dit document staat per sport en per klasse de belangrijkste informatie over de competitieopzet uitgeschreven.

Eindelijk, het ziet er naar uit dat we ook kunnen starten met de honkbal- en softbalcompetities voor spelers van 18 jaar en ouder! De verwachting is dat per 30 juni het seizoen 2021 voor alle teams in de gesloten en open seniorenklassen en alle juniorenklassen kan beginnen. Dit goede nieuws zou betekenen dat na de aanvang van de topcompetities in april en de jeugdcompetities op 5 juni, echt iedereen weer competitie mag spelen. Daar zijn we als honkbal- en softbalcommunity natuurlijk ontzettend blij mee!

Versoepelingen per 30 juni
Voorwaarde is wel dat de Rijksoverheid de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen per 30 juni daadwerkelijk doorzet. De voortekenen die we daar als KNBSB over krijgen, zijn positief. We hebben dan ook alle vertrouwen in een start per 30 juni! De KNBSB houdt de verenigingen uiteraard hierover op de hoogte. Alle wedstrijden tot en met 29 juni 2021 worden door de afdeling Competitiezaken op ‘afgelast door bond’ gezet.

Nieuwe competitieprogramma’s in gesloten klassen
De KNBSB heeft vanuit scenario’s toegewerkt naar een start van de competities met in de gesloten klassen (lands)kampioenen, promotie/degradatie en plaatsing voor deelname aan Europa Cups in 2022. In de gesloten klassen worden geheel nieuwe competitieprogramma’s gemaakt om een eerlijke strijd te kunnen voeren. In de open klassen worden de reeds geplande wedstrijden gehandhaafd. Het doel in deze klassen is om de teams nog zoveel mogelijk wedstrijden te laten spelen als praktisch haalbaar is.

Oefenwedstrijden, zomerstop en uiterlijke speeldatum
In de competitiebepalingen staat per sport en per klasse de belangrijkste informatie over de competitieopzet uitgeschreven.

Voor alle klassen geldt in elk geval het volgende:

  • Vanaf 30 juni mag (naar verwachting) iedereen weer wedstrijden in competitieverband spelen.
  • Voor de gesloten klassen worden er een beperkt aantal oefenweekenden aangehouden en voor de open klassen gaan we meteen vanaf 30 juni van start met de competitie. Teams kunnen zich tot 30 juni alvast voorbereiden met live pitching (werpers gooien op de eigen slagmensen) alleenstaand of gecombineerd met wedstrijdsituaties oefenen of onderlinge wedstrijden spelen.
  • Er worden extra wedstrijden rondom de zomerstop gepland, waardoor de zomerstop iets korter is (drie weken) maar er meer wedstrijden kunnen worden gespeeld. De wedstrijden rondom de zomerstop kunnen in onderling overleg worden verplaatst naar bijvoorbeeld een inhaalweekend.
  • De KNBSB heeft besloten de uiterste speeldatum waarop competitiewedstrijden door de afdeling Competitiezaken worden ingepland te bepalen op 10 oktober. Verenigingen kunnen na deze datum alleen nog In onderling overleg competitiewedstrijden spelen (inhalen). Daarvoor kan een verzoek tot wedstrijdwijziging via Sportlink Club bij de afdeling Competitiezaken worden ingediend.

Bekijk hier het document ‘Competitiebepalingen Honkbal en Softbal Gesloten en Open Seniorenklassen’.
Bekijk hier de pagina ‘Wedstrijdbepalingen’ voor alle informatie over dit thema.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search