Visser: Storks is geen walk-over

 In Topsport

Volgend weekend start Storks in de nacompetitie om degradatie te voorkomen. De nieuwe hoofdcoach van Silicon Storks Heren 1 is de 37-jarige Youri Visser, afkomstig van Alphians. Youri is geen onbekende aan het Schapenatjesduin. Hij maakte als outfielder 2 jaar lang deel uit van het Overgangsklasseteam en werd met Storks kampioen. Aan zijn spelerscarrière kwam dit jaar een abrupt einde toen hij vroeg in het seizoen zijn arm brak.

Volgens het AD wacht Youri een hels karwei. Storks is met 7 punten hekkensluiter in de hoofdklasse. Tot nu bleef het slaggemiddelde ver achter op de rest van de Hoofdklasse. Ook in het veld maakte Storks veel meer fouten dan de andere Hoofdklassers. En Storks heeft weliswaar een paar goede pitchers, de breedte van de selectie laat te wensen over.

Waar begin je aan als nieuwe coach?
Ik ken de meeste spelers goed. Met veel spelers heb ik eerder in een team gezeten en een goede band mee opgebouwd. Martin (Kram) is een goede vriend en met Quinlan (de Windt) run ik de Stichting Extra Innings. Ook daar werken we regelmatig samen met spelers van Storks. Het idee om mij als coach te vragen was dus niet vreemd.

Natuurlijk is het een lastige klus. Het slechte seizoen doet wat met het zelfvertrouwen en roept spanningen op. In de zomerstop ben ik niet alleen als coach aangesteld maar zijn er ook wat andere wijzigingen in het team door gevoerd. En na de wedstrijden tegen Hoofddorp heb ik ook benoemd wat er allemaal goed ging. In die wedstrijden waren we twee keer dicht bij een win.

Het is een team met leuke en gemotiveerde spelers. En ook in de nieuwe talentvolle spelers zie ik nog genoeg potentie om te groeien. Wat Storks uniek maakt is dat we een vriendenteam zijn. We hebben veel plezier met elkaar. Ik vind het ontzettend belangrijk dat gevoel vast te houden, ook is het soms lastig. Daarom hebben we onlangs, net als vroeger, weer met z’n allen inclusief aanhang bij mij thuis gebarbecued.

Wat is jouw coaching stijl?
Ik zorg ervoor dat ik altijd een plan heb. Spelers weten dat en ze weten dus ook waar ze aan toe zijn. Daarnaast blijf ik spelers voeden met verschillende denkwijzen. Op die manier gaan ze echt nadenken over hun eigen manier van spelen. Kleine stapjes en het benoemen van individuele en teamsuccesjes houdt ons scherp. Op die manier blijven we vooruit kijken!

Youri Visser (1981) begon op 5 jarige leeftijd met honkbal en is sindsdien niet meer gestopt. In het dagelijks leven is hij opzichter bij een woningbouwvereniging. Hij speelde onder meer bij Birds, Alphians en Storks. Youri was coach van  verschillende jeugdteams. Hij is oprichter en bestuurslid van de Stichting Extra Innings en docent van de TC2 opleiding van de KNBSB.

Je benoeming kwam vrij plotseling. Was het je ambitie om hoofdklassecoach te worden?
Nee, totaal niet. Ik heb maar een aantal jaar senioren gecoacht. Ik train en coach al een lange periode selectieteams in de jeugd, onder andere bij Birds en nu weer bij Alphians. Daarnaast doe ik samen met Quinlan en zo’n 25 andere vaste trainers de winterschool, clinics en draaien wij het Little League programma vanuit onze Stichting Extra Innings. Ik had het dus druk genoeg met al die activiteiten en ik vind het nog steeds erg leuk om met met de jeugd bezig te houden. Maar toen de kans zich voor deed heb ik die wel meteen aangegrepen.

Wat is je ambitie?
Voor Storks, voor de spelers en voor mij telt nu maar één ding: handhaven in de Hoofdklasse voor seizoen 2019. Dat is geen wensdenken. Ik geloof echt dat dat een reëel doel is. Deze periode gaan we knokken in de degradatiepoule. Voordeel is dat de teller dan weer op 0 staat. Onze tegenstander verwachten dat we een walk-over zijn maar ik ben er van overtuigd dat we ze nog wel eens kunnen gaan verrassen!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search