Ronald van Wijk nieuwe voorzitter

 In Vereniging, Vrijwilligers

door Gerard Kester – hierboven in een selfie met Ronald van Wijk

Kennen wij Ronald van Wijk en waarom zouden wij voor hem kiezen?

Kennen wij Ronald van Wijk? Ik inmiddels wel, aangezien ik een halve middag met hem op de bank heb gezeten voor dit interview. Mijn eerste indruk? Een sympathieke kerel, die makkelijk praat. Red je het daarmee als voorzitter van een vereniging waar veel gaat veranderen en waar nog veel moet gebeuren? (Voor degene die het gemist hebben: Heren HB 1 gaat hoofdklasse spelen.) Je komt er een eind mee, maar er is wel meer voor nodig lijkt mij.

Kennen jullie Ronald van Wijk? Dat zou kunnen. Het is tenslotte een naam die best wel vaak voorkomt. Dus misschien ken je een Ronald van Wijk. Ken jullie deze Ronald van Wijk? Dat zou ook kunnen! Hij heeft een voorgeschiedenis bij Storks. Hij heeft namelijk twee jaar gesoftbald. Dat is dus de reden dat Ton de Jager op Sportzaken blijft zitten en Ronald daar niet voor gevraagd is. Maar hij zat ook vaak op de tribune. Zijn zoon, Jeroen, heeft wel voor een langere periode gehonkbald bij Storks. Heeft zelfs de Haagse jeugdselectie gehaald. Heeft gespeeld met Jur Koks en Niels Weis. Moet je honkbal ervaring hebben als voorzitter van een honk/softbal vereniging? Nee, denk ‘t niet! Wat moet je dan wel hebben? Een makkelijke babbel, maar vooral erg belangrijk, een netwerk. Als je de juiste mensen kent, dan heb je de helft al binnen. En? Heeft Ronald van Wijk een netwerk?

Ik vertel wat over zijn arbeidsverleden, de jaartallen mag je er zelf bij verzinnen. Dan kan je zelf bepalen of dit functies zijn waar je om een netwerk op te bouwen wat aan hebt.

Ronald van Wijk, januari 1953

  • Haagse Hogeschool (samengewerkt als directie met o.a. Ton de Jager en Tinus Jongert)
  • Directeur HALO
  • Directeur Economische Faculteit
  • Bestuurder Kesslerstichting, Raad van Toezicht
  • Directeur Wellantcollege Haaglanden
  • Interimbestuurder Onderwijs (momenteel)

Dat is het rijtje zo’n beetje. Als ik hier een analyse op los laat, zou ik zeggen:

  • Bestuurservaring,
  • Ik zie contacten met overheid en meerdere (financiële) instanties,
  • Het vermogen tot een helicopterview (zal tegenwoordig wel droneview heten)
  • Interesses en contacten binnen de sport, gezien het werkverleden bij de HALO.

Dat is een mooi rijtje. En natuurlijk is dit alleen maar mijn analyse, dus dat zegt niks. Maar weet je het rijtje nog waar ik op terug zou komen? De hoofdtaken van de voorzitter? Hou ze er maar naast. Dan zijn er toch wel overlappingen.

Waarom ik denk dat Ronald de juiste persoon is om Freek om te volgen? Waarom? Op mijn vraag: “Waarom wil je voorzitter worden?” Was zijn antwoord: “Het lijkt mij leuk!” En direct daarna: “En ik denk dat het bij mij past als persoon.” Eigenlijk denk ik dat dit het belangrijkste is. Je kan Minister van Sport, Welzijn en meer Leuke Vrijetijdsdingetjes zijn geweest. Als je het niet leuk vindt om voor te zitteren of moeite hebt om in de openbaarheid te treden, dan gaat het ‘m echt niet worden!  Ronald is helemaal geen Minister van S, W & LV geweest, maar heeft er gewoon zin an.

Helaas heeft hij het momenteel wel heel erg druk met zijn werk. NEEE, valt ook mee! Hij werkt een paar dagen per week. Waarom? Omdat hij het leuk vindt!

Mooi, dat was zo’n beetje de introductie van Ronald van Wijk. Binnenkort live te zien op uw sportvereniging. In elk geval op de ALV. En dan moeten we stemmen. Ronald van Wijk.

Ja, of Tosca Droog natuurlijk, die hele leuke jeugdfoto’s heeft staan op de Facebook van Storks.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search