Koninkrijksteam U23 plaatst zich als groepswinnaar voor halve finale EK

 In KNBSB, Storks in de media, Topsport

Op dag twee van het EK U23 in Verona heeft Team Kingdom of the Netherlands zich met een overwinning op Duitsland geplaatst voor de halve finale. Het duel was niet alleen een clash tussen de twee buurlanden, maar ook tussen bondscoach Steve Janssen van Duitsland en Sidney de Jong van het Koninkrijksteam, die een aantal jaar geleden nog samenwerkten bij de hoofdmacht van het Koninkrijksteam. Deze clash werd overtuigend gewonnen door de Jong en zijn team: 10-1.

Voor het Koninkrijksteam startte Gio de Graauw, die in de laatste weken voor L&D Amsterdam in bloedvorm was en meerdere keren won van Curaçao Neptunus, op de heuvel. Hij had in de eerste twee innings hier en daar wat problemen met het vinden van de slagzone en dat leidde er in de eerste inning toe dat de Duitsers de voorsprong namen. Een van twee Duitse slagmannen, die in deze inning een vrije loop kreeg kon scoren op een fielder’s choice en zo nam Duitsland de voorsprong zonder een honkslag te slaan.

In de gelijkmakende slagbeurt was het Delano Selassa, de uiteindelijke uitblinker aan Nederlandse kant, die er met een sacrifice fly voor zorgde Julian Rip (lead-off triple) de gelijkmaker kon scoren. Ook in de tweede inning begon de Graauw shaky. Hij opende de inning met een vrije loop en kreeg vervolgens een honkslag en een sac bunt tegen. Hij rechtte de rug en schakelde de volgende twee Duitsers uit. Hij kwam in de rest van zijn outing niet echt meer in de problemen en zag zijn slagploeg in de derde inning de leiding nemen.

Twee geraakt werpers en een vrije loop zorgden met twee uit voor volle honken voor Oranje, dat dankbaar gebruik maakte van twee Duitse veldfouten om vervolgens een 3-1 voorsprong te nemen.

Ruime overwinning

Delano Selassa sloeg in de vierde inning met de bases loaded een double naar het rechtsmidveld waarop Jeandro Tromp (walk) en Julian Rip (single) op konden scoren. Max Kops probeerde ook te scoren, maar sneuvelde dankzij een goede Duitse relay op de thuisplaat.

In de zesde inning liep het Koninkrijskteam definitief uit. Sheadion Jamanika opende de slagbeurt met een tweehonkslag en werd met één uit gevolgd door een vrije loop (Tyriq Kemp) en een single (Dave Janssen) om voor volle honken te zorgen. Jeandro Tromp verzilverde deze gouden kans met een two-run single en na de honkslag van Julian Rip stonden de honken opnieuw vol. Max Kops en opnieuw Delano Selassa zorgden met RBI singles voor de 8-1 en 9-1 en Tommy van de Sanden bracht met een bases loaded walk het tiende en laatste Nederlandse punt over de thuisplaat.

De winnende werper voor Oranje was voor de tweede dag op rij reliever Aaron de Groot. Hij verving de Graauw in de vierde inning en gooide 1.1 puntloze inning. Ook Raf Cocu (1 IP, 1 H, 2 K) en Jasper Elfrink (1 IP, 2 K) kwamen tegen Duitsland in actie en gooide de wedstrijd in het slot.

Halve finale

Delano Selassa (2 uit 2 met 4 RBI) en Julian Rip (3 uit 5 met 3 runs) waren de aanvallende uitblinkers in de 10-1 overwinning. Morgenochtend om 10.00 uur wordt de laatste groepswedstrijd gespeeld. Dan is Oekraïne de tegenstander. In die wedstrijd staat niets meer op het spel, want op basis van onderling resultaat is het Koninkrijksteam al zeker van de groepswinst.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search