Ivo Ridder: een clubscorer in hart en nieren

 In Vereniging, Vrijwilligers

17 augustus 2021

De helden van onze velden: we laten onze gewaardeerde officials en scorers als KNBSB graag af en aan het woord, zodat ze anderen kunnen inspireren met hun verhalen. Lees in onze artikelreeks deze keer het interview met Ivo Ridder van Storks, een clubscorer in hart en nieren.

Tekst: Herman Hiemstra 

Bij honkbalwedstrijden is het vastleggen van alle details heel belangrijk. In de Hoofdklasse wordt dat werk gedaan door ‘official scorers’. Zij leggen alles vast op de scorekaart en in een computersysteem. Het computersysteem vormt de basis voor het maken van box scores. Ook wordt de informatie uit dit systeem gebruikt voor statistieken waarmee de prestaties van iedere speler objectief worden gemeten.
Er zijn ook honkballiefhebbers die zich met het scoren bezighouden omdat ze de prestaties van familieleden willen vastleggen, of gewoon omdat ze het leuk vinden om – na verloop van tijd – nog eens de gebeurtenissen van wedstrijden uit eerdere seizoenen opnieuw te bekijken.

Geen honkbalachtergrond
Ivo Ridder is zo’n clubscorer in hart en nieren. “Ik ben met scoren begonnen in 2015. De aanleiding was eigenlijk wel heel grappig. Mijn zoon speelde toen voor HSV Catch en ik wilde graag iets extra’s voor de vereniging doen. Omdat ik – zonder honkbalachtergrond – niet voor coaching in de wieg was gelegd, vonden we elkaar bij het scoren. Dat moest toch gebeuren en daar konden ze wel ondersteuning bij gebruiken. Ik scoor nog steeds, alleen niet meer bij Catch, maar bij Storks. Mijn zoon Kilian speelt daar sinds 2018 en is intussen doorgedrongen tot het eerste juniorenteam.

Alleen clubscorer of ook voor de bond?
“Ik ben alleen clubscorer. Heb in de tussentijd wel alle examens gehaald (tot en met scorer 3). Maar de tijd ontbreekt op dit moment gewoon voor meer. Ik ben op dit moment niet alleen scorer, maar ook chauffeur voor mijn zoon en zijn teamgenoten. Daarnaast ben ik ook zelf nog actief (ik softbal bij Catch, buitengewoon gezellig). Daardoor besteed ik nu al vier avonden en een deel van het weekend aan onze hobby’s. Begrijp me goed, ik doe het graag. Maar dat is nu even voldoende.  Maar als die situatie binnen afzienbare tijd verandert, dan wil ik vanzelfsprekend ook graag voor de bond aan de slag.”

Gebruik je baseball analytics?
“Ik gebruik de GameChanger app ook baseball analytics. De informatie die daaruit komt (héél véél cijfers) stel ik dan beschikbaar aan de coaches. Soms kan ik ze wijzen op een speler die op het eerste gezicht niet zo opvalt, maar die over een heel seizoen eigenlijk best wel goed presteert.”

Heb je nog wel eens iets bijzonders meegemaakt dat je met ons wilt delen?
“Zeker, toen ik – samen met mijn zoon – en de Haagse Little Leaguers voor de tweede keer in Polen was, (Junior League EK2019), werd mij gevraagd of ik – nadat ons team al was uitgeschakeld – nog wilde helpen door in de halve finale als scorer op te treden. Graag natuurlijk. De eerste uitdaging was dat er in die wedstrijd volgens de internationale scoreformulieren moest worden gescoord. Die kende ik toen nog niet.”

“Maar daarnaast ging het zo gelijk op, dat er waarschijnlijk voor het eerst in de Europese Little League verlengd werd met de tiebreak-regels. Dat was voor zowel de umpires als voor de scorers nieuw. Dat vond ik wel heel speciaal om mee te maken. Toen ik weer thuis was, ben ik meteen de echte opleidingen gaan doen.”

bron: KNBSB

Recent Posts

Start typing and press Enter to search