Koninkrijksteam verslaat Spanje in eerste oefenwedstrijd voor EK

 In KNBSB, Storks in de media, Topsport
  • door 

In aanloop naar het EK Honkbal, dat op zondag aanstaande begint, speelt Team Kingdom of the Netherlands twee oefenwedstrijden. Vandaag werd de eerste daarvan in Novara gespeeld tegen Spanje en het Koninkrijksteam trok met 7-3 aan het langste eind.

Vooraf was bekend dat in deze oefenwedstrijd de pitchers van het Koninkrijksteam zeven innings zouden gooien en de Spanjaarden negen. Dat gaf de Oranje slagploeg een voordeel dat uitgebuit werd, maar niet nodig bleek. Al in de eerste inning nam het Koninkrijksteam een 1-0 voorsprong op een solo homerun van tweede honkman Sharlon Schoop, die in het veld vergezeld werd door één van de debutanten in de selectie: Junior Martina startte dit oefenduel op het derde honk. Het infield werd gecompleteerd door korte stop John Polonius, eerste honkman Juremi Profar en catcher Dashenko Ricardo. In het outfield startten van links naar rechts Jiandido Tromp, Ray-Patrick Didder en Denzel Richardson.

Op de heuvel was Shairon Martis de eerste van vijf werpers die voor het Koninkrijksteam in actie zou komen. Martis toonde aan in goede vorm te verkeren, want hij gooide in zijn enige inning drie keer drie slag. In de tweede inning kwam Spanje op het werpen van Kaj Timmermans langszij dankzij een solo homerun. Timmermans leek de inning zonder kleerscheuren uit te komen toen hij na een veldfout zijn veld direct een dubbelspel zag draaien, maar met twee uit kwamen de Spanjaarden toch op gelijke hoogte.

Definitief op voorsprong

Lang konden de Spanjaarden niet van deze homerun genieten. In de derde slagbeurt openden Dwayne Kemp (single) en Ray-Patrick Didder (walk) de inning op de honken. Kemp schoof door naar het derde honk op een diepe flyout van Schoop en pinch-runner Julian Rip luisterde zijn debuut op met een gestolen honk. Kemp scoorde vervolgens de 2-1 op een RBI-groundout van Denzel Richardson en Rip scoorde het derde punt op een veldfout op een hard geslagen bal van Juremi Profar.

Hierna was het aan twee nieuwe debutanten om deze voorsprong te verdedigen. Jayden Gonesh schakelde zijn eerste tegenstander uit met drie slag, maar kon niet voorkomen dat de Spanjaarden op een RBI-double iets dichterbij kwamen. Gelukkig zag hij zijn slagploeg onmiddellijk reageren met twee runs. Dwayne Kemp sloeg met een mooie honkslag naar het rechtsveld Dashenko Ricardo (single) over de thuisplaat en John Polonius kon scoren op een wilde worp.

Met deze run support op zak straalde Gonesh in zijn tweede inning nog meer vertrouwen uit. Hij gooide in zijn 1-2-3 inning twee keer drie slag en werd in de vijfde inning vervangen door die andere debuterende pitcher: Aaron de Groot. De Groot pakte twee snelle nullen, maar ook hij kreeg in zijn eerste inning een puntje tegen. Een harde double naar het linksveld werd gevolgd door een RBI-single en zo was de tussenstand 5-3.

In zijn tweede inning kreeg hij een lead-off single tegen, maar na een vangbal in het midveld kwam hij met een 6-4-3 double play uit de inning. Mike Groen was de laatste Oranje werper van deze wedstrijd was Mike Groen, die buiten een hit by pitch, die eigenlijk een foutbal was, geen enkel probleem had met de Spaanse slagploeg. Hiermee zat het werk voor de pitchers erop, maar de slagploeg kreeg nog twee kansen om extra runs te scoren.

Insurance runs

Dat lukte in de achtste inning, ondanks de derde honkslag van de dag van Dwayne Kemp, nog niet, maar in de negende slagbeurt wel. Sharlon Schoop en Denzel Richardson openden de slagbeurt met elk een single en zij konden even later scoren op de double van Juremi Profar. Daarmee stond de 7-3 eindstand op het scorebord.

Een succesvolle eerste wedstrijd op Italiaanse bodem, waarin Dwayne Kemp (3 hits), Sharlon Schoop (2 hits, waaronder een homerun), Jiandido Tromp (2 hits, waaronder een double) en Juremi Profar (twee doubles) de aanvallende uitblinkers waren en alle debutanten in actie kwamen.

Morgen wordt er nog tegen Zweden geoefend, waarna het EK op zondag losbarst met het duel tegen Slowakije.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search